-

papinka

Komentarze użytkownika

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Jak wspomne co serwuja w tzw. deli w supermarkecie amerykanskim w mojej okolicy to litosc mnie nad samym soba ogarnia.

Ale wiesz, jest lepiej niz to kiedys bylo. Bo bylo gorzej. W 1980-tych poprawa odbyla sie za sprawa yuppies co chieli lepszego piwa, czekolady, kawy i chleba. Pozniej przyszli hipsterzy co chca tego czego inni nie maja albo jeszcze lepiej o czym inni nawet nie wiedza, ze jest. W bogatych dzielnicach masz teraz swietne sklepy: np. Whole Foods czy Wegman's  i sa specjalne delikatesy tu i tam np. na Upper West Side zydowskie deli Zabar's.  A w Brighton Beach bylem kiedys w Ruskich sklepach i naprawde bylem pod wrazeniem.  Dobre sklepy sa tez w Quebec prawie takie jak we Francji.   Ale wiekszosc ludzi to ma marny dostep do ...

papinka
3 stycznia 2019 02:51

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Przyhamuj z argumentami dwutorowymi.  Jesli chodzi o wielki glod i co sie tam dzialo i jak rozne dzialania Anglikow czy ich brak go spotegowaly to jest jedna sprawa.  Dyskusja jest o tym dlaczego morski narod nie wlaczyl do swej diety owocow morza.  Ograniczenie licencji na rybolostwo jesli takie ograniczenie faktycznie bylo nie jest tego glowna przyczyna.  Przyczyny sa glebsze i starsze.

papinka
3 stycznia 2019 02:23

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

xiabu-xiabu:  Rat in broth wipes $190 million off restaurant chain's value 

https://www.cnbc.com/2018/09/12/rat-in-broth-wipes-190-million-off-restaurant-chains-value.html

A znasz tluszcz z odzysku z kanalow w Chinach?

Gutter oil

https://en.wikipedia.org/wiki/Gutter_oil

It is estimated that up to one in every ten lower-market restaurant meals consumed in China is prepared with gutter oil.

https://www.youtube.com/watch?v=JpDTh5FWAbw

 

 

papinka
3 stycznia 2019 02:03

@Świt żwawych ponuraków (2 stycznia 2019 08:48)

Niesamowite. Skad ten tekst?

papinka
3 stycznia 2019 01:57

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Ten wonder bread z majonezem (i plasterkiem mortadeli) to stereotyp Woody Allena tego co niby biali katolicy w Ameryce jedza.  Tu od 1:15 min

https://www.youtube.com/watch?v=G4use18Z9Lc

 

 

 

papinka
3 stycznia 2019 01:25

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Wiem, okropne. Ale jak sie zrobi tosta to sie da zjesc albo jesli sie zrobi francuskiego tosta w jajku na slodko to cakiem OK.  Ale francuskie tosty najlesze sa z zydowskiej chalki albo francuskiej brioche. Jak tu ktos juz napisal nadaja sie na bread pudding. A dobry bread pudding jest naprawde dobry.

papinka
3 stycznia 2019 01:20

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Pierogi - w Chinach nie sa gotowane, tylko przyrzadzane na parze. To robi roznice. Nadzienia oczywiscie roznorodne. Moje ulubione sa z krewetkami i czosnkiem.

Kiedys pewnej Chince chcialem sie pochwalic, ze u nas sie podobne pierogi robi i jej opisalem jak to sie robi. Ona wysmiala walkowanie ciasta i wykrawania kolek czy kwadratow jako technika swiadaczaca a braku prawdziwych umiejetnosci, gdyz jej mama czy wszystkie mamy w Chinach robia to tylko jedna reka: biora kasek ciasta do reki i palcami a szczegolnie kciukiem robia z niego placuszek i pozniej dodaja kasek farszu i sklejaja ta sama reka.

Nie wiem czy znasz ale swietne sa kluski z zupa w klusce (Xiao Long Bao).   Robi sie galaretke z zupy i nadziewa sie kluski galaretka. Gd ...

papinka
3 stycznia 2019 01:14

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Ta serwowana w restauracjach, barach czy supermarketach to lura lub, jak to Valser ujal. - tak jest ale masz nieograniczona ilosc dolewek.

papinka
3 stycznia 2019 00:58

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Bradzo dobrze. Mamy dane o Anglii, bo tam sie sporo researchu robi ale aby to mialo znaczeniu potrzebujemy danych porownawczych o diecie Wlochow, Fancuzow, Niemcow i Polakow.  Czy mamy badania polskich grobow na przestrzeni wiekow i jaki byl sredni wzrost?    Jak sobie poczytasz jak to chlopi jedli w Polsce w roznych okresach to najlepiej to nie wyglada. Ale to sa tylko dane anegdotyczne:

Ledwie by pies powąchał, co ci niebożęta z głodu zażywać muszą, bo jeśli się który chłop ma dobrze, to sobie i czeladzi śmierdzącym jadło okrasi olejem. Jeśli zaś niedostatnio, gdy go i na taką nie stanie okrasę, to tylko z wodą samą, jałowo, lada chwasty nadgniłe, jarzyny z pośladami krup lub grubych klusków zażywają. ( XVII w. jakub Haur)

Rano w lecie, o ...

papinka
3 stycznia 2019 00:57

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

świadczą o nie uwzględnieniu historii - oczywiscie, ze nie uwzglednilem historii.  Ja poniekad zadalem pytanie.  Nie jestem jednak ustysfakcjonowany odpowiedzia, ze to wszystko wina Anglikow.  To jest bardziej skomplikowane.  Np. tu:

The History of Seafood in Irish Cuisine and Culture

https://arrow.dit.ie/cgi/viewcontent.cgi?article=1002&context=tfschcafcon

Fish - Not regarded as real food during the Great Famine

http://www.advertiser.ie/galway/article/41297/fish-not-regarded-as-real-food-during-the-great-famine

There's plenty more fish in our sea -- so why don't we eat it?

https://www.independent.ie/life/food-drink/theres-plenty-more-fish-in-our-sea-so-why-dont-we-eat-it-26615739.html

"We export most of thes ...

papinka
3 stycznia 2019 00:39

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Fasola przyszla z Ameryki. Nie sadze, ze akurat Celtowie a nie inni sie w niej rozkochali.  Glownie zaczeli jesc fasole Hiszpanie, poludnie Francji i troche Wlosi.  Nasz duzy jasiek to fasola z poludniowej Ameryki a te male fasolki np. laciate sa z polnocnej Ameryki.

 

 

papinka
3 stycznia 2019 00:02

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Myślałam, że to jakiś tradycyjny przysmak

Tradycyjny przysmak przy jeziorze Como (tam gdzie Clooney ma wille) to smazone male okonie z jeziora.

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187834-d1537507-Reviews-Ittiturismo_Ristorante_Mella-Bellagio_Lake_Como_Lombardy.html

papinka
2 stycznia 2019 23:57

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Drugie pytanie: pizza z szynką i z ananasem. Odpowiedź: z Hawajów.  - Z Kanady

https://en.wikipedia.org/wiki/Hawaiian_pizza

Greek-Canadian Sam Panopoulos claimed that he created the first Hawaiian pizza at the Satellite Restaurant in Chatham, Ontario, Canada in 1962. I

papinka
2 stycznia 2019 23:50

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

herbata rośnie sobie gdzieś na polach Kornwalii na przykład

HOW THE UK’S FIRST TEA PLANTATION HAS FIRMLY TAKEN ROOT IN CORNWALL

https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/tea-plantation-uk-first-cornwall-how-why-tregothnan-truro-a7972351.html

papinka
2 stycznia 2019 23:48

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Podpisuje sie pod Pana komentarzem.    Jedno tylko ale dt. dlaczego duze sniadanie w Anglii a malego na Kontynencie to jest bardziej zlozone niz obyczaje zwiazane z praca i koniecznoscia zapieprzania w Anglii.  Trzeba powiedziec sobie wprost, ze co niektorych w Anglii na bogate sniadanie bylo stac i tyle.  Np. ta fasolka pojawila sie na sniadanie chyba na przelomie wieku 19/20 wsrod klas wyzszych i dopiero wtedy migrowala w do klas nizszych. Fasolka w czasie I WS nie byla w diecie angielskiej armii (4000 cal na glowe) ani w amerykanskiej armii (5000 cal na glowe) ale juz w czasie II WS fasolka byla.   Jedzenie fasolek i przecier pomidorowy zaczal sie pojawiac dopiero w drugiej polowie XIX wieku w Europie.   Poniekad ta fasolka ...

papinka
2 stycznia 2019 23:46

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Sa wspomnienia Daniela Defoe (tego od Robisona Crusoe), ktory byl tak roztyty, ze w czasie podrozy statkiem musieli go dziwigiem wyciagac z kajuty na poklad.  No i okropnie cierpial na podagre.  Plynal gdzies do Hiszpani czy Portugali aby pisac jakis artykul ale burza ich zlapala w Kanale La Manche i tak sie krecili miedzy wysepkami kilka tygodni i robili postoje w czasie ktorych caly czas wpieprzal rozne owoce morza a glownie ostrygi czyli wszystko co zakazane przy podagrze.  Kilka stron poswiecil zachwytom nad tymi rarytasami i swoim bolesnym cierpieniom ale nic mu nie zaswitalo, ze to ostrygi mogly miec cos wspolnego z jego podagrom.

papinka
2 stycznia 2019 23:29

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Co sie przekomarzasz ze mna?   Aby dostac X kalorii w postaci wolowego miesa ten wol czy krowa musi zjesc 6X kalorii paszy. Cokolwiek posadzisz na tym polu to kalorycznie dostaniesz 6 razy mniej kalorii z miesa niz gdybys te pasze skonsumowal sam czy to jest zyto czy ziemniaki czy buraki pastewne.  Moj argument byl poprawny i ty o tym wiesz. Ciebie tylko poirytowal moj ton, ktory odebralaes jako nadmierna pewnosc czy arogancje i wchodzenie na twoje terytorium ekspertyzy zosi-samosi co sama sie...

 

papinka
2 stycznia 2019 23:19

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Jestem ciekaw ile jest statystycznie cierpiacych w Brytanii z powodu dny moczanowej?  - Ze wzgledu na obzarstwo i opilstwo jest to globalna epidemia. Juz nawet atakuje Azje i biedne kraje.  

W Szwecji imigranci z Polski a szczegolnie Polki maja szanse na podagre 2 razy wyzsza od etnicznych Szwedow.  Jak to porownuje sie do Polakow w Polsce na polskiej diecie tego ten artykul nie podaje. W kazdym razie pobyt w Szwecji Polakom (i nie tylko) szkodzi.

Gout in immigrant groups: a cohort study in Sweden

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5400782/

Ten artykul podaje,ze w Holandii i Niemczech  podagra jest czestsza niz w UK ale w Czechach i Grecji jest jet 2-4 razy mniej.  

www.eumusc.net/myUploadData/files/30%20August%20Final%20draft ...

papinka
2 stycznia 2019 22:53

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

"Ale rzeczywiście ich chleb (obowiązujący na całej wyspie) to jest mistrzostwo świata". - Masz racje. Jest to tzw. Chorleywood chleb wymyslony przez firme o tej samej nazwie w 1950-tych.  Ta metoda przyjela sie w wielu krajach.  Chleb jest tanszy i trzyma sie dluzej.  Sa dodatki: twardy tluszcz, wiecej drozdzy, i jakies inne chemikalia jak emulsyfikatory i najwazniejsze mozna uzywac tanszej niskobialkowej maki.  Kapitalizm rulez w produkowaniu kitu. Pytanie jest tylko na ile ludzie dadza sobie wcisnac kit. I dlaczego w Ameryce czy Anglii czy krajach skandynawskich latwiej sie ten kit wciskalo.  Jak juz pisalem nam pomogl komunizm, bo nie bylo technologii aby ten kit produkowac. Choc komunizm zniszczyl restauracje poprzez urawnilowk ...

papinka
2 stycznia 2019 22:35

@Socjalizm w średniowieczu i dzisiaj (2 stycznia 2019 08:37)

Ja nie pisalem o bialku a ty o lubinie.  Ja pisalem o kaloriach.  

Sformulowanie "prawdziwe zlo" zachowaj na lepsza okazje bo je zdewaluujesz.  Jestem przekony, ze rownie pelna "zla" kielbase znajde gdzies od polskiego producenta.

papinka
2 stycznia 2019 22:13

 Poprzednia  Strona 3 na 13.    Następna